Gezi | İznik'te Bir Gün


Bir haftasonunu daha geride bıraktık. Burada acayip yağmur yağıyor. Minnaş da berjere kurulmuş horul horul uyuyor. Arada konuşursam gözünü açıp bana bakıyor, sonra tekrar uyuyor. Bu haftasonu buralar oldukça soğuk ve yağmurluydu. Sanırım önümüzdeki hafta daha da soğuyacakmış. Şimdiki değerlendirmelerime göre burası İstanbul'a göre bir tık daha soğuk oluyor. Son yılların en soğuk günü haberleri çıktığına göre kış gelmiş demektir. Bunun diğer versiyonu da son 50 yılın en sıcak günü haberleriydi. Neyse işte havadan sudan muhabbetleri bitirirsek, geçen haftasonu şimdiki kadar soğuk değilken uzun süredir merak ettiğim İznik'e gittik.
Balköpüğü'nün geleneksel zıplamalı pozuyla, gölüyle, tarihiyle Bursa'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan İznik'i gelin biraz anlatayım..




İznik'in eski adı Nikea, Bursa'da tabelalarda da böyle yazıyor. Anlamı "sur içinde" demekmiş. İsnikea'dan Türkçeleşip İznik oluvermiş. Bursa'da daha önce gezdiğim yerler gibi burası da çok eski bir tarihe sahip. Taa M.Ö. 2500'lü yıllara dayanıyor.


İznik deyince benim aklıma ilk olarak çini ve göl geliyor. İznik gölü gerçekten çok güzel. Fotoğraf için de yine süper bir yer. Mevsimden sanırım pek umduğumu bulamadım diyebilirim. Gölün etrafındaki birçok yer kapalıydı. Bir de anlam veremediğimiz şekilde yollar çok bozuk ve bakımsızdı. Hatta Instagram üzerinden de İznikli bir takipçim aynı durumdan dert yanmıştı. Umarım yaza kadar bu problem çözülür, tekrar gittiğimizde daha güzel bir İznik'le karşılaşırız.



İznik'te gezerken tarihe tanıklık eden, Roma döneminden kalma surların arasından geçiyorsunuz. Ayasofya Camii ve Müzesini, Yeşil Camii'ni ve yine müze olarak hizmet veren Nilüfer Hatun İmareti'ni mutlaka gezmelisiniz.




Ayasofya Camii eski bir kilise, Osmanlı döneminde camiye çevrilmiş. 787 yılındaki Konsil bu kilisede toplandığından, İznik Hristiyanlar için de oldukça önemli bir yer.






İznik'e gelip çini almamak olmaz. Birkaç küçük dükkanın bulunduğu bir çarşıyı gezdik. Sağolsunlar ben sormadan fotoğraf çekmeme izin verdiler :)


El emeği, birbirinden güzel, rengarenk çiniler bu ilçenin simgesi haline gelmiş. Tabaklar, kediler, kaseler, takılar, aksesuarlar.. Özenmedim desem yalan olur. Belki bir gün çini sanatına da el atabilirim :))


Benim gözümden İznik böyleydi. Sanırım yazın gezmek daha keyifli olacaktı ama burayı da keşfettiğim için mutluyum. Yakın zamanda Bursa'nın gezmedik yerini bırakmamayı planlıyorum :) Sizler İznik'i nasıl buldunuz? Kimler İznikli? Yorumlarınızı bekliyorum :)


10 yorum

  1. Wowww Askerli Duvar muhtesem gözüküyor :D

    YanıtlaSil
  2. evet İznik gerçekten tarihe ışık tutan bir ilçe orada inşaat sektörü yol yapım bakım onarım işleri çok zor çünkü her yerden tarih fışkırıyor bu nedenle de inşaatlar durduruluyor... Tarihimize sahip çıkabiliyorsak ne mutlu bize... Harika bir yazı olmuş çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız o açıdan düşünememiştim hiç. Keşke diğer ülkeler gibi tarihimize sahip çıkıp onları bu zamana akdar koruyabilseydik. Özellikle restorasyonlar konusunda daha özenli davranılabilir.

      Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için :)

      Sil
  3. Günaydın Sevgili Merve, sanırım İznik'e gitmeyeli baya oldu. Babamın çalıştığı bir dönem vardı orada, o zaman sık sık gidiyorduk. Şimdi senin güzel fotoğraflarınla görmek ayrı bir keyiflendirdi beni. :)
    Kocaman sevgiler! :) Mutlu haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın Ersincim :)
      Bursa enteresan bir yer, küçük gibi gözüküyor ama İznik olsun, İnegöl olsun merkeze oldukça uzak hatta neredeyse ayrı bir şehir olacak yerler. Keşfedilecek çok yer var, senin de önerilerine açığım :)
      Çook güzel bir hafta olsun, sevgiler..

      Sil
  4. Evet fazla değişmeyen olduğu gibi kalmayı başarabılen,dokusu bozulmayan nadır yerlerdendır Iznık,çok severim.

    YanıtlaSil
  5. Fotoğraflar cok hoş... elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. güzel bir çalışma olmuş, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Fotoğraflara bakmak bile neşe veriyor insana. :) Çok güzel bilgiler elinize sağlık.

    YanıtlaSil