Bol Köpüklü Kahve Nasıl Yapılır?



Türk kahvesinin her türlüsünü çok seviyorum. Çocukken annem hep sütle yapardı kahveyi, o da en az normali kadar hoşuma gidiyor.
O değil de Türk kahvesi acayip bağımlılık yapan bir şey değil mi? Nescafe de Türk kahvesinin yerini tutmuyor bana göre. Her gün en az bir fincan kahve içmeden kendimi iyi hissetmiyorum.
Normalde doktor migrene iyi gelmediğini söylüyor ama çoğu zaman migrenim tuttuğunda şekersiz kahve sanki kafamı yerine getiriyor. Tabii herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu benim kendi reçetem :)
Sizler Türk kahvesini nasıl seviyorsunuz? Bol köpüklü Türk kahvesi yapmak için püf noktalarınız var mı? Gelin ben kendi yöntemlerimi anlatayım.


Türk kahvesi yapmak bana göre oldukça kolay ama birçok insan ölçüyü tutturmakta ya da yeterince köpüklü yapmakta zorlanıyor. Makinalar çıkalı cezveler çok kullanılmasa da acil durumlarda ya da bizim gibi kalabalık ailelere kahve yaparken cezve kullanmak şart olabiliyor :)

Türk kahvesini yaparken önce misafirlerimize kahvelerini nasıl alacaklarını soruyoruz :) Gelen cevaplara göre başlıyoruz ayrı cezvelerde hazırlamaya.

Şekersiz kahvelere hiç şeker atmıyoruz, az şekerli için kişi başı yarımşar, orta şekerli için kişi başı bir, şekerli için de kişi başı ikişer şeker atıyoruz. Her zaman da kişi başı bir dolu dolu tatlı kaşığı kahve atıyoruz. Ben kahve yaparken soğuk su kullandığım için daha kolay erisin diye toz şeker kullanıyorum.

Kahvenin yeterince köpüklü ve lezzetli olması için tazecik çekilmiş, mis kokulu kahve şart. Açıkta kalmış, havayla çok temas etmiş kahve kokusunu da lezzetini de kaybediyor.

Malzemeleri cezveye koyup ocağı en kısıkta açıyoruz. Cezvenin üst kısmında kalan kahveler tamamen aşağı çökünceye kadar karıştırmıyoruz. Kahveler çökünce hemen homojenleşene kadar hızlıca karıştırıp bırakıyoruz. Yani devamlı karıştırıp köpükleri kaçırmıyoruz :)

Kahve kaynayıp kabarcıklanmaya başlayınca fincanlara döküyoruz. İster kaşık yardımıyla köpükleri pay ediyoruz, ister azar azar cezveden paylaştırıyoruz. Paylaştırdıktan sonra bir taşım daha kaynatmak için ocağa koyuyoruz. Yine kaynayıp köpüklenince ocaktan alıp üstlerini tamamlıyoruz. Yanına çikolatamızı, lokumuzu ve minik bardaklarda suyumuzu koymayı unutmuyoruz :)

Tekrar kısaca bol köpüklü Türk kahvesinin püf noktalarını sayalım;

  • Buz dolabından çıkmış, buz gibi suyla yapılır.
  • Kısık ateşte ağır ağır pişirilir.
  • Pişirirken çok fazla karıştırılmaz.
  • Her zaman taze kahve kullanılır.

Günde bir veya iki kez içilen Türk kahvesinin birçok faydası da var. Kolon ve kalın bağırsak kanseri riskini azaltıyor, safra kesesindeki taşları önlüyor, baş ağrısına iyi gelip uyku açıyor, zindelik veriyor, kolesterolü düşürüyor ve duyduğuma göre selülite de iyi geliyormuş :)

Tüm püf noktaları ve yararları öğrendiğimize göre şimdi ocağa kahvemizi koyabiliriz :) Umarım bilmeyenler için faydalı olmuştur. Bol köpüklü kahveleriniz afiyet olsun :*

19 yorum

  1. Ben severek takip ediyorum yazılarınızı eline sağlık Merveciğim. Cezvede de hiç yapamıyorum köpüklü kahve artık makinede daha kolayıma geliyor :) Güzel yazıların devamını dilerim

    Aylin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiim ♥ Normalde ben de pek cezvede yapmıyorum ama kalabalık olunca bazen yapmak gerekebiliyor :)

      Sil
  2. Aslında soğuk sudan ziyada buz küpüyle yapılan daha köpüklü oluyor. Bir de maalesef kafeinin selülit yapma gibi sevimsiz bir özelliği var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa buz küplerini nasıl ayarlayacağız ki fincana göre :) Hiç duymamıştım valla.
      Selülite iyi geliyor diye biliyorum Türk kahvesini, yanlış mı acaba?

      Sil
  3. Elinize saglik bende sizin gibi yapiyorum:)Kahvenin faydalarindan biride kahve telvesinin dogal peeling olmasi denemenizi tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa evet, ellerime sürüyorum mutlaka her kahveden sonra :)

      Sil
  4. Ben de tam sizin tarif ettiğiniz gibi yapıyorum. Bir de bir şey keşfettim, çeşme suyu ile yaptığımda hazır sularla yaptıklarıma göre daha köpüklü oluyor :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu farketmedim hiç, genelde çeşme suyuyla yapıyorum ben de ama :)

      Sil
  5. Kırlentler !!! Çok güzeller ama yaa !

    YanıtlaSil
  6. Ben kayınvalidemden ocağın üstüne direkt porselen fincanı koyarak kahve pişirmeyi öğrendim :) o günden beri öyle yapıyorum eğer acelem yoksa. Suyu ve kahveyi direkt fincana koyuyorsunuz, fincanı da ocağın üstüne. En tepeye kadar su koymamak gerek, kabarma payı bırakmalısınız. Kesinlikle 2 kat daha lezzetli oluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o fincan çatlamıyomu sıcaktan kırılmıyo mu çok enteresan akşam deneyecegim.. bak annemin fincan takımını bozmam dimi kırılmaz :)

      Sil
    2. Ya onu duydum ben de ama denemeye cesaret edemedim valla. Instagram'da birçok kişinin bu şekilde yaptığını gördüm. Ben de deniim bakalım :)

      Sil
  7. Şu an gülmekten karnım ağrıdı, bol köpüklü kahveyi bal köpüğü kahveyle(saç rengi) karıştırmak tam bana yakışır bir hareket oldu. Kahve aşığı olarak köpüksüz kahve yaptığım gün yoktur. Soğuk su ve kısık ateş en önemi sır bence de ama makineler çıktı kolaya alıştık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hehehehe :) Evet ama makineler sanki cezvedeki kadar köpüklü yapmıyor gibi geliyor bana :)

      Sil
  8. Eşimden her akşam yapmasını isterim. Bol köpüklü sevdiğimden o da buzlu su ile kısık ateşte yavaş yavaş pişirerek yapar, bana da keyifle içmesi kalır. Ama yazınızla şu anda da canım çekti))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hehehe ne güzel afiyet olsun, hep keyifle kahveler için :) Akşama şimdiden siparişi verin :)

      Sil
  9. Birde 3 kahveden 1'i köpüksüz ise köpüklü olanları köpüklerini bozmadan köpüksüze taşımak :)) bu da benim arada olan zorunlu sırrım.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hehehe sorma onu ben de yapıyorum, ondan al ona paylaştır :)))

      Sil