Bebeğin Ateşi Nasıl Düşürülür?


Anne olmadan önce bebeklerle ilgili bu kadar çok yazı yazılması bana garip gelirdi ama anladım ki değil ateşin nasıl düşürüleceği, tırnağın nasıl kesileceği bile araştırma konusu olabiliyormuş. Anne olduktan sonra sürekli Google'layanlar burada mı? 👆😆

Çok şükür, kızımla büyük bir rahatsızlık yaşamadık şimdiye kadar ama edindiğim tecrübelerden, gezdiğimiz çocuk uzman hekimlerinden ve eşimin doğma büyüme eczane tecrübesinden yola çıkarak öğrendiğim/uyguladığım taktikleri sizlerle paylaşacağım.

Tabi ki burada yazdıklarımız genel ölçülerde başarılı olsa da sizin çocuğunuzun farklı bir rahatsızlığı olabilir onu asla göz ardı etmeyin, ne zaman doktorunuza danışacağınızı ya da acile gitmeye karar vereceğinizi bilmelisiniz. Mikrobik, bakteriyel ya da daha farklı sebeplerden oluşan ateş müdahale ve farklı tedavi yolları gerektirebilir, bunu da aklınızdan çıkarmayın.

Öncelikle bebeğin veya çocuğun ateşini düzgün ölçmeye özen göstermeliyiz. Uzmanlar en sağlıklı ateş ölçümünün popodan yapıldığını söyleseler de düzgün bir aletle alından ya da kulaktan da ateş ölçümü yapılabilir. Burada önemli olan kullandığınız aletin güvenilir olması. Sonuçta çocuğunuzun sağlığı söz konusu, bu yüzden ateş ölçer alırken güvenilir bir ürün aldığınızdan emin olmalısınız.

Ateş 38 dereceyi geçmediği sürece ilaca başvurmayın. 3 aydan küçük bebeklere doktora danışmadan ilaç vermeyin. Zaten genel olarak doktora danışmadan ilaç kullanılması doğru değil ancak bir kere danıştıktan sonra ne zaman vermeniz gerektiğine ebeveyn olarak karar verebiliyorsunuz. İdeal vücut sıcaklığı 36-37 derece olsa da 38 derece ateşe kadar kimyasal bir ilaç ile müdahale gereksiz. Çünkü ateşin yükselmesi vücudun bir tepkisi ve 38'in altındaki dereceler bu tepkide normal sayılıyor.

Ateşi düşürmek için ilaç dışında en iyi yöntem, önce üstündeki kıyafetleri azaltmak, oda sıcaklığını 21-22 derece seviyelerinde tutmak, bunlar işe yaramazsa sık sık ılık duş aldırmak olacaktır. Eğer ateş 38'in üzerindeyse bu yöntem uygulanmalı, ateşi düzenli olarak takip etmeli ve eğer artmaya devam ederek 39'a ulaşırsa mutlaka doktora danışılmalıdır. Vücut ısısı yükseldikçe sıvı kaybı da artacağı için çocuğu ayına ve ya yaşına uygun sıvılar ile desteklemek de çok önemlidir.

Alkollü/kolonyalı ya da sirkeli bezler ile çocuğu silmek ya da ovmak kısa süreliğine ateşi düşürür gibi yapsa da daha sonra ateşin daha da yükselmesine sebep olabilir. Kesinlikle bunu yapmayın, ateşe körükle gitmiş olursunuz 🙈

Bebeklerin aşı takvimleri içerisinde aşı olduktan sonra ateş yükselmesi görülebilir. Bu durumda bebeğin ya da çocuğun keyfi-neşesi yerinde ise 38.5 dereceye kadar ateşte herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur. Bu seviyenin de üzerine çıkması ya da çocuğun huzurlaşması da dikkat etmeniz gereken bir durumdur.

Mikrobik altyapılı olmayan ateş, büyük ihtimalle bu uygulamalar sonucu kontrol altına alınacaktır. En önemli nokta panik yapmamak, sakin bir şekilde durumu kontrol altına almaktır. Siz panik yaptıkça küçük yavrunuz bu paniği de hissederek daha çok huzursuzlaşacaktır.

Evde ilaç vermeniz gereken bir durumda kafanıza göre ilaç ve dozaj ayarlaması yapmak doğru değildir, doktorunuza ya da eczacınıza çocuğunuzun yaşı/kilosuna ve mevcut vücut ısısına göre kullanmanız gereken miktarı ve sıklığını sorun. 6 aylıkken günde 2 kez 1 ölçek verdiğiniz ilaç 12 aylık olunca yetersiz kalabilir.

Umarım bu yazdıklarıma hiç ihtiyacınız olmaz ama yine de aklınızın bir kenarına not edin. Bebişiniz ve sevdiklerinizle sağlıklı günler diliyorum efenim.. 💕

Hiç yorum yok