Hem 2014'te balayında, hem de 2017'de yaptığımız Maldivler seyahatlerinden sonra bana en çok sorulan soru buydu. Ne kadara mal oldu? Ben de şimdi maliyet başta olmak üzere Maldivler'e yapılacak seyahatle ilgili tüm gerekli bilgileri anlatacağım.
Baştan uyarayım, gitgide yükselen dolar kuru hayaller Maldivler, gerçekler Marmaris yapabilir, keşke dolar bu kadar artmasaydı :( Maldivler'in para birimi Rufiya ancak Dolar her yerde geçerli, hatta otellerde Rufiya geçmiyor bile. O yüzden ben de yazıda fiyatları dolar olarak vereceğim, yazıyı okurken siz güncel kur ile çarparsınız :)
Biz Türk vatandaşlarından vize istemiyor, uçakta bir belge dolduruyorsunuz, girişte de Otel Voucher'ınız ve bu belge ile ülkeye giriyorsunuz.
Bütün bilgileri aldık, fotoğraflara baktık, gitsek mi diye düşünüyoruz ama ne kadar tutar sorusu da kafalarda, o zaman bütçeye geçmeden önceki son rötuşlar...
Tur şirketine gerek yok, zaten balayı ya da deniz-kum-güneş tatili yapacaksanız sürekli otelde olacaksınız, yok ben gezicem diyorsanız Maldivler'de işiniz ne? Zaten ayarlamanız gereken iki temel faktör var. Uçak ve otel. Bunun için de bir aracı kuruma para kazandırmaya ve kendinizi onlara bağlamaya gerek yok. Booking.com, hotels.com, tripadvisor.com gibi siteler otellere bakmak ve seçmek için gayet yeterli. Bir de bizim ilk seyahatimizde kullandığımız purelymaldives.com sitesini de tavsiye ederim. Otellerin kendi sayfalarından çok daha ucuz fırsatlar yakalayabilirsiniz.
1- UÇAK: Türkiye'den Maldivler'e gitmek için Male'ye uçmanız gerekiyor. İstanbul'dan Qatar Havayolları, Emirates ve THY Maldivlere gidiyor. THY'nin Atatürk Havalimanı'ndan Male'ye direkt uçuşları mevcut ve yaklaşık 8 saat sürmekte. Emirates Dubai aktarmalı olarak, Qatar Havayolları ise Doha aktarmalı olarak gidiyor. Biz iki seferde de Qatar Havayollarını tercih ettik. Qatar'ı tercih ederseniz sizi iki adet 4-4.5 saatlik uçak yolculuğu bekliyor olacak. Fiyat konusuna gelirsek dönem dönem firmaların kampanyaları ve fiyat politikalarına bağlı olarak değişebiliyor. Güncel fiyatlar yaklaşık olarak kişi başı gidiş-dönüş THY için 950 USD , Qatar için 750 USD.
Biz 2014'te gittiğimizde biletleri kişi başı 600 USD'ye almıştık. İkinci gidişimizde 2017'de bir kampanya yakaladık ve 400 USD'ye aldık. Keşke bir kampanya daha olsa da bir kez daha gitmeye bahane olsa :)
2-OTEL: Otel seçiminde daha önce de belirttiğim gibi seçiminizi ve tabiki maliyeti etkileyen bir çok faktör var. Otelleri en temel olarak ikiye ayırırsak, komple bir adanın tesis olarak hizmet verdiği "Resort Ada" diye tabir edebileceğimiz oteller- ki bu tesislerde evler bungalov şeklinde karada ya da deniz üstünde olur- ve içinde Maldiv halkının da yaşadığı, yerel halkın yanında otel binası konseptindeki oteller. Ben kesinlikle adanın komple tesis olarak kullanıldığı otelleri tavsiye ediyorum ve bunun üzerine bir hesaplama yapacağım. Çünkü yerel halkın da olduğu adalarda denize her yerde giremiyorsunuz ve o resimlerdeki/hayallerdeki tatil orada olmuyor.
Yaklaşık 100 civarında resort otel var ve bunlar irili ufaklı okyanusa dağılmış vaziyetteler. Bu adalara uzaklıklarına göre deniz uçakları ya da sürat botlarıyla ulaşılıyor. Ve bu ulaşım maalesef çok maliyetli. Kişi başı 50 dolardan başlayıp 550 dolara kadar çıkabiliyor. Tabi otelin uzakta olması deniz uçağı yolculuğu ve ekstra maliyet demek, ancak aynı zamanda uzakta olduğu için rahatsız eden gemiler vs olmadığı için daha sakin bir tatil vaadediyor.
Otel fiyatlarını ve tatilin kalitesini etkileyen bence önemli faktörlerden biri de oteldeki oda sayısı. 350-400 odalı büyük adalar görüntüde daha fazla etkinlik var gibi gözükse de bence kalabalık bir tatil için bu kadar saat uçup bu kadar masrafa gerek yok. Daha az oda sayılı adalarda daha rahat ve sakin bir tatil yapacağınızdan şüpheniz olmasın.
Resort adalarda bungalovların konumu bir kaç farklı şekilde oluyor. Orman içi, sahil, su üstü, havuzlu gibi. Kişisel zevklere göre değişse de en güzeli ve en pahalısı su üstü villalar. Bir kaç basamak inip eşsiz maviliklere ve deniz altı zenginliklerine erişmek müthiş bir deneyim. Tabi kendine özel küçük bir sahili olan sahil villaları da gözardı edilmeyecek bir seçenek. İki seferde ikisini de deneyimlemiş biri olarak ikisinin de artıları olduğunu söyleyebilirim.
Maldivler'de oda fiyatlarını etkileyen, bence en önemli faktörlerden biri de yemek planı. Bir çok otel her şey dahil konsept vermiyor ya da fazla para isteyebiliyor. Ancak gittiğimizde menülerden gördüğüm ve bir çok kez okuduğum üzere adalar çok pahalı. Bir şişe su 4 dolar, bir kutu içecek 6-7 dolar, bir kokteyl 15 dolar civarında ki TL'ye çevirince bir haftalık tatilde uçuk rakamlar oluyor. Oraya kadar gidip huzur bulacak, eşsiz deniz-kum-güneşin tadına varacakken sürekli para hesabı yapmak bence sıkıcı. O yüzden biz iki sefer de her şey dahil tercih ettik. Belki sadece kahvaltı alıp diğer öğünler ve içeceklere vereceğimiz meblağı peşin verdik ama orada sürekli para hesabı yapmaktan iyidir diye düşünüyorum. Ayrıca hava hep sıcak, güneşlenecek yanacaksınız, serinletici buzlu ama dandik ananas-sprite karışımı bir bardak içeceğe 15 dolar vermek var, onu içip beğenmeyip ben all inclusive aldım kardeş, bir de long island getir demek var. Tercih sizin :)
Otel konusunda da bu bilgilerden sonra anlaşılacağı üzere seçenekler ve fiyat skalası çok geniş. Ancak genel olarak göz önünde bulundurursak hep deniz uçağı ile gidilen resort seçtiğimiz için kendi deneyimlerime dayanarak 5 gece için şöyle bir maliyet çıkabilir:
2 Kişi için;
Uçak: 1500-1800 USD
Otel: 2500-3500 USD
Otele ulaşım: 500-800 USD
Yani yaklaşık olarak ekstra fırsatlar yakalamadığınızı ve ortalama üstü bir otel seçeceğinizi varsayarak Maldivler'de tatil bütçeniz pasaport defter ve harç bedeli hariç iki kişi için 4000-5000 USD olmalı.
Uçağı millerle aldım, ben yemem içmem sadece deniz-kum-huzur ararım derseniz otele ulaşım bedeli hariç 1000 USD'den başlayan güzel oteller de mevcut. Tercih sizin, tatil sizin, hayat sizin.
İyi tatiller! 👯
ne güzel bilgilendirme yazısı olmuş teşekkürler :)
YanıtlaSil