Gezi | Yurt Dışında Araç Kiralama


Yurt dışı tatillerinizde trendi, otobüstü uğraşmayı sevmiyorsanız araba kiralamak en doğru tercih olabilir. Bence kendi ülken dışında (özellikle de kurallara çok uyan, kadın sürücüsü bol) bir ülkede araba kullanmak çok zevkli. Özellikle şehirler, ülkelerarası gezecekseniz araba kiraladığınızda, toplu taşımayla kaçırabileceğiniz güzelliklere denk gelmeniz de mümkün oluyor.

Henüz yurt dışında araba kiralamadıysanız İtalya'da Goldcar firmasından kiraladığımız araç ve deneyimlerimizi anlatacağım..

Öncelikle daha önce Türkiye'de hiç araç kiralamamış birisi için göz korkutucu olabilir. Aslında temel olarak her şey aynı. Nasıl ki burada merdiven altı diye tabir edebileceğimiz, açık senet imzalatan, bir kaza anında canınızdan can alan firmalardan kiralamak riskli ise, yurt dışında da durum aynı. Örneğin Türkiye'de Avis, Budget, Hertz, Garenta gibi kurumsal firmalardan araç kiraladığınızda karşılaşacağınız problem sayısı, diğer firmalardan daha azdır. Yurt dışında da araç kiralamadan önce kiralayacağınız firmayı araştırmalısınız.

Yine ülkemizde araç kiralamış olanların bileceği üzere kiraladığınız aracın segmentine göre kredi kartınıza bir bloke konulacak. Gitmeden önce bu tutarı öğrenip limitinizi ona göre ayarlarsanız rahat edersiniz. Bir de ülkemizde de olduğu gibi kiralamak istediğiniz araç için minimum sürücü yaşı ve kaç senedir ehliyet sahibi olduğunuz bilgilerini kontrol edin.

Türk ehliyetimiz, Avrupa'da da geçerli. Herhangi bir ekstra belgeye ihtiyacınız yok. Araç kiralama firmasına ehliyetiniz ve pasaportunuzu ibraz edeceksiniz ve aracınızı alacaksınız. Bazı ülkelerin ehliyetlerinin geçerli olmadığını gözümüzle de gördük ancak Türkiye'den ehliyet aldıysanız korkmanıza gerek yok.

Yurt dışına uçakla gideceğinizi ve aracı hava alanından alacağınızı varsayarak kısaca listeliyorum.

- Kesinlikle gitmeden önce internet üzerinden rezervasyon yaptırın. Zaten uçak bileti aldığınız havayolu firması ya da aracı siteler size araç kiralamak isteyip istemediğinizi soracaktır. Bunları ve diğer çeşitli siteleri inceleyip, beğendiğiniz aracı rezerve edin ya da ödemesini yapın.

- Seçtiğiniz firmanın aracı nereden teslim edeceğine, araç teslim noktasına nasıl ulaşacağınıza, aracı aldığınızda ya da teslim edeceğinizde ofisin açık olup olmayacağına dikkat edin. Mesela biz Bergamo'da GoldCar'dan araç kiraladığımızda, bavulumuzu aldığımız gibi içeride bir ofise girip işimizi göreceğimizi sanmıştık. Ancak araya araya öğrendik ki, bu Goldcar gibi daha uygun fiyata araç kiralayan firmalar daha uzakta bir yerdeler ve shuttle servisleri ile yolcu alıp getiriyorlar. Bizim gibi açıkta kalmamak için bu bilgiye daha önceden sahip olmak faydalı olabilir.

- Mutlaka ama mutlaka tam kasko almalısınız. Herhangi bir trafikte bile başınıza gelebilecek bela sayısı oldukça fazla, üstüne bir de kültürünü ve akışını bilmediğiniz bir trafik ortamında bu risk çok daha fazla. Full kasko yaptırın, başınız ağrımasın. Yine kendi seyahatimizden örnek vereceğim, hem Floransa'da hem Milano'da araç park halindeyken iki tarafını da çizmişler, neyse ki cebimizden ekstra bir ücret çıkmadı.

-Tam dolu depo alıp tam dolu depo vermeyi tercih edin. Bütün firmalarda var mı bilmiyorum ama Flex yakıt tercihi falan var, dolu alıp dolu verip kullandığınız kadar ödemek bence daha mantıklı.

- Aracı aldığınızda her ihtimale karşı kontrol edin. Tabi bu Türkiye de dahil olmak üzere tüm ülkelerde yapacağınız kiralamalarda geçerli. Sağına soluna bakın, ekstra bir aparat (navigasyon cihazı, bebek koltuğu vs) aldıysanız mutlaka kondisyonuna bakın, yedek lastik var mı yok mu kontrol edin, yoksa bunu kiralama sözleşmesine mutlaka yazmalarını isteyin. Full kasko almadıysanız bu daha da önemli, yapmadığınız hasarın bedelini ödemek zorunda kalabilirsiniz.

- Gideceğiniz ülkenin trafik kültürü hakkında bilgi edinmeye çalışın. Gerçi ülkemizde bile her şehirde bu farklıyken bilgi edinebilmek zor olabilir ama bilindik başkentler ve büyük şehirler hakkında internette bilgiler bulmak mümkün.

- Trafik kurallarını öğrenin :) Mesela yaya geçidine insan geliyorsa durmak gerekir. Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşağın içindeki araçtadır gibi.

- İtalya'da ve bildiğim kadarıyla tüm Avrupa'da yol kenarlarının büyük kısmına park ücretli ve yasak parkın cezası çok yüksek. Türkiye'ye geri dönünce kredi kartınızda kötü sürprizlerle karşılaşmamak için dikkatli olun.

- Kiraladığınız ülkeden farklı bir ülkeye araç ile geçiş yapacaksanız, bunu da mutlaka önceden bildirmeniz gerekiyor. Bazı firmalar bunun için ek ücret isteyebiliyor. Örneğin Paris'ten araç kiralayıp gezerek Amsterdam'a gitmek isteyebilirsiniz, o zaman bu isteğinizi aracı kiralamadan önce belirtmeniz sorun yaşamanızı engelleyecektir :)

Umarım bu bilgiler eşliğinde yurtdışında keyifli bir tatil geçirirsiniz.


Hiç yorum yok